.. eli Euroviisuviikko! Taas saadaan kuulla reilu nelisenkymmentä upeaa tai vähemmän upeaa kipaletta, arvuutella finalisteja ja tapella voittajamaasta. Minun euroviisuviikkoni starttaa arvostelemalla tämänvuotisia lauluja ja esityksiä.

Olen tänä vuonna erittäin epäisänmaallinen. En nimittäin kauheasti arvosta Suomen kappaletta, Paradise Oskarin "Da da damia"... En pidä laulajan äänestä ja mielestäni kipale on yksinkertaisuudessaan tylsä. Tosin, menestyihän Belgiakin viime vuonna mies-ja-kitara -yhdistelmällään, joten voi olla että Eurooppa tykkää. Sen näemme huomenna. Epäisänmaallisuuttani lisäävät myös henkilökohtaiset suosikkini: Ruotsi, Viro, Venäjä, Norja, Latvia.... näiden lisäksi myös Ranska, Bosnia & Hercegovina, Espanja, Kreikka, Turkki, Malta, Valko-Venäjä ja Bulgaria ovat hyviä.

Ruotsin Eric Saadeen ja hänen "Popular" -kappaleeseensa ihastuin heti! Yksi parhaita viime vuosien meneviä poppisbiisejä. Venäjälläkin on tänä vuonna hyvä edustaja, Alexey Vorobyob kappaleellaan "Get you". Aluksi pidin laulajan ääntä heikkona, mutta parin kuuntelukerran jälkeen aloin pitämään tästä tosissani. Ranskan hurmaavaakin hurmaavampi ja erittäin onnistunut valinta, Amaury Vassili ja kappaleensa Sognu iski heti tajun kankaalta. Joku saattaa pitää tylsänä, mutta mielestäni se on taidokas ja mitä onnistunein taidekappale. Nämä kolme maata hyvännäköisine herroineen kuuluvat lähes poikkeuksetta ylimpiin sijoihin top 10:ssäni. Ei silti sovi unohtaa muitakaan mahtavuuksia.

Norjan "Haba haba"lle soisin vaikka voiton, on kappale sen verran iloinen ja hyvää fiilistä tuottava. Kaiken lisäksi pidän itse paljon afrikkalaistyylisestä musiikista, joten olen vähän puolueellinen. Viron Getter Jaanin menevässä "Rockefeller Street"ssä on mukava jumputuskertsi joka jää ainakin itselläni silloin tällöin soimaan päähän. Esitystä tv'stä en niinkään odota, mutta kappaleesta tykkään paljon. Miltei aina onnistuva Bosnia & Hercegovina lähetti tänä vuonna Dino Merlinin (mikä nimi!) ja kappaleen "Love in rewind". Se ei ole järin yllätyksekäs, mutta itseeni se uppoaa, melodioineen ja esittäjineen. Kreikka on tuonut tänä vuonna jotain hyvin jännää, "Watch my dance" on yksi erikoisimmista euroviisukappaleista jotka muistan. Turkkikin on miltei joka vuosi soitattanut jotain menevää, eikä tämä vuosi tee poikkeusta.

Latvia on yksi suurimmista suosikeistani, ja samalla yksi joiden pelkään jäävän nuolemaan näppejään muiden (huonompien?) rientäessä finaaliin. Myönnän, etten heti itsekään syttynyt "Angel in disguise"lle, mutta muutaman kuuntelukerran jälkeen se nousi kuin raketti listoilleni. Mutta se, ettei ole nauttinut paljoa yhtään julkisuutta ennen semifinaalia, saattaa heikentää Latvian asemaa, vaikka biisi hyvä olisikin. Ennakkosuosikkeja kun nyt tupataan äänestää jo niiden "julkisuuden aseman" vuoksi vaikkeivat ne äänestäjien mielestä hyviä olisikaan. Mur.

Lyhyesti vielä lopuista suosikeistani. Espanja on toinen maa jolla soisin näkeväni voiton. Suloinen, iloinen ja menevä kappale olisi hyvä lisä satelliittien, rukousten ja satujen joukkoon. Valko-Venäjä on rajatapaus: sanat ovat mitä hirveimmät (en ole ikinä pitänyt oman maan ylistämisestä kilpailukappaleissa, vrt. Liettua 2006 & "We are the winners"...) mutta melodia taas mitä parhain. Rockispoppiskappale on hyvä lisä muuten melko ponnettomaan viisuvuoteen, mutta sanoitusten vaihto olisi paikallaan! Vastakohdaksi Belarukselle Maltan kappaleessa ei sinänsä ole mitään erikoista, mutta pidän todella paljon sen sanomasta (ja varsinkin videosta!). Bulgariakaan ei sinänsä ole kovin erikoinen, mutta kuitenkin ylempänä kuin keskisarjaa.

Sitten muutama joista en niin välitä: Saksa. Ihan vain jo siksi, että en henkilökohtaisesti pidä siitä, että voittaja lähetetään uudestaan. Muuten ei niin olisi väliksi, mutta Lena voitti juuri viime vuonna! Se on mielestäni tökeröä. Olisivat edes odottaneet vuoden tai kaksi? En kyllä pidä kappaleestakaan, se on tylsempi kuin viimevuotinen. Sama Israelilla: Dana International lähetettiin uudelleen, mutta onneksi välimatkan päästä. Kilpailukappale on kuitenkin ponneton ja laulajan ääni aivan hirveä. Mitä tapahtui mahtavalle "Diva"- aikojen Danalle? Portugalin mielenosoitusmusiikkimainen naurettavuus on kaikessa omituisuudessaan kuitenkin hauska, enkä inhoa tätä enää läheskään niin paljoa kuin aikaisemmin. Taidan jopa odottaa näkeväni esityksen. Silti tämä ei kuulu lemppareihini. Italia - huonoasenteinen euroviisumaa lähetettiin jälleen matkaan, karmaisevalla kappaleella. Olisivat vain saaneet jäädä saappaaseensa. San marinonkaan tilanne ei näytä hyvältä - otettuaan herneen nokkiinsa vuonna 2008 huonon menestyksen vuoksi, tänä vuonna saattaa olla jopa kohtalokasta suuttua. Tosin; San Marinon kappale saattaa olla Euroopan mieleen, ja senkin näemme tulevina päivinä.

Loppuun yhteenveto omasta top kympistäni:

1. Ruotsi, Ranska, Latvia
2. Venäjä
3. Norja, Bosnia&Hercegovina, Espanja
4. Viro
5. Kreikka
6. Turkki
7. Valko-Venäjä
8. Malta
9. Serbia
10. Bulgaria, Irlanti