Viikko sitten lauantaina lähti käyntiin taas suomalaisten suosiossa oleva Putous-sketsiviihdeohjelma, kolmas tuotantokausi. Itse olen sarjaa aina seurannut, alusta asti. Mielestäni se on hauska ja oikeasti viihdyttävä. Näyttelijät ovat hyviä, ja harvoin improvisaatiokohtauksissakaan saa kokea myötähäpeää. Varsinkin sarjan vakionäyttelijät Aku Hirviniemi ja Jukka Rasila pettävät harvoin. Päinvastoin, Putouksen ensimmäinen kausi nosti Hirviniemen kaikkien tietoisuuteen. 

Tosin, mielestäni tämä kolmas kausi on alkanut vähän nihkeästi. Mukana on kaksi uutta näyttelijää, Elena Leeve ja Armi Toivanen. Nojaa, ehkä se on tätä uutuuden epäviehätystä, mutta kumpikaan ei ole onnistunut vakuuttamaan allekirjoittanutta, varsinkaan sketsihahmoissa. Toivanen vetää tosin paremmin kuin Leeve, jonka Piia Potka -hahmo on mielestäni älyttömän huono. Ideaa ja varsinkin ulkonäköä riittäisi, mutta itse näyttelijän "hauskuus" on jostain sieltä kasan alimmasta päästä. Tässä kohtaa sana myötähäpeä on paikallaan. Toivasen kehittelemä Leena Hefner o.s. H. taas on niin sanotusti "omituinen höpöttäjä" ja varsin levoton hahmo, äänessä koko ajan. Parempihan se toisaalta on kuin se, että ei puhu ollenkaan (kuten voisin verrata toisen kauden Joanna Haarttin Shamaani Pusutin -hahmoon, joka kommunikoi öristen ja äristen). 

Eikä vain kahden uuden näyttelijän, myös muiden näyttelijöiden hahmot tuntuvat omituisen pliisuilta. Ensimmäisessä jaksossa ainoastaan Jani-Petteri ja Sulo saivat minun sympatiani puolelleen. Nyt, toisen jakson jälkeen, aloin pitää myös Hirviniemen Usko Eevertti Luttisesta (tosin mielestäni Hirviniemi jollain lailla toistaa itseään: olen havaitsevinani kaikissa hänen kolmessa hahmossaan tiettyä samankaltaisuutta, kenties puheessa tai olemuksessa yleensä?). Sen sijaan en ymmärrä Hieno Åhlgreenin, Yosefiina Näädän tai Kari "Köli" Rautiaisen hienoutta. Kaikkia yhdistää yksi asia: hahmon alla on erinomainen näyttelijä, mutta hahmo ei ole kehuttava. Lyhyesti, Krista Kososen "Yossu" on ärsyttävä; Jussi Vatasen varamies-Köli mitäänsanomaton, jopa tylsä; Riku Niemisen Hieno-rouva ennen kaikkea hidas. Varsinkaan tuota Niemisen hahmoa en ymmärrä: Hieno Åhlgreen on saavuttanut suosiota, vaikka itse en koe sitä mitenkään erityiseksi. Putouksessa on jo esiintynyt mummo-hahmo, ja kuka ylipäätään saa mitään selvää sen huohotuksen ja ähkimisen alta? Tämän vuoden hahmoissa ylipäätään huolestuttaa jatkon kannalta ns. sosiaalisuus: viime vuonna meillä oli Harjakainen, Mr. Mallorca ja Mikko Zetterberg, joiden kanssa sai paljon keskustelua aikaan (kuten tämä vaaliaiheinen kohtauskin osoittaa: http://www.youtube.com/watch?v=g4IexWtyofs ). Pystyvätkö tämän vuoden hahmot tämän tasoiseen kohtaukseen? Hahmoista näkisin ainoastaan Hirviniemen Usko E. Luttisen olevan kykeneväinen keskusteluun, Yossu ja H. Åhlgreen ovat aivan toivottomia tapauksia. Viime vuonna oli mahtavia hahmoja ja aivan mahtavaa huumoria (ja ne repliikit! "Minä en oo mikään rasismi" "Nyt saa muna kyytiä" "Prostituutio lailliseks - kireet pelit käyttöön" sekä otsikkonakin toimiva "Mitä helsinkiläiset kerjää?" "Turpaansa!"). Kolmas kausi on amatöörimäisyyttä viime vuoteen verrattuna.

Noh, Jani-Petteri ja Sulo kiinnittivät kumminkin huomioni ensimmäisessä jaksossa. Jani-Petteri enimmäkseen yllätti hyvällä tavalla: en ollut kovin innostunut Iina Kuustosen paluusta lavalle, mutta pyörsin puheeni hahmon nähtyäni. Jukka Rasilan Sulo-hahmo taas oli... no, sympaattinen. Sitä paitsi rakastan Rasilan ääntä ja sen monipuolisuutta (hän on muun muassa yksi lempidubbaajistani, kuten yhdestä aiemmasta blogimerkinnästä voi lukea).

Sulo-hahmon suosio minun puoleltani ratsasti enimmäkseen Rasilan siivellä, mutta Suomi ei hahmolle syttynyt vaan tiputti sen ensimmäisenä. Tämä oli aika pöyristyttävää, odotin Piia Potkan tippuvan ensimmäisenä. Eihän hänelle oikein kukaan nauranut ensimmäisessäkään jaksossa. Noh, ei se mitään. Vielä on seitsemän hahmoa jäljellä, ei muuta kuin arvuuttelemaan voittajaa. Jos minä olisin saanut valita tippumisjärjestyksen, se olisi ollut tämä:

8. Piia Potka
7. Yosefiina Näätä
6. Varamies
5. Hieno Åhlgreen
4. Leena Hefner
3. Sulo
2. Jani-Petteri
1. Usko Eevertti Luttinen
 

Mutta koska ensimmäinen putoaja on jo selvillä, tämä on järjestys miten arvelisin sen menevän:

8. Sulo
7. Piia Potka
6. Varamies
5. Yosefiina Näätä
4. Leena Hefner
3. Jani-Petteri
2. Hieno Åhlgreen
1. Usko Eevertti Luttinen

Ei siis haittaisi ollenkaan, jos Hirviniemi veisi potin tälläkin kertaa. Mutta taivas varjele, kunhan ei vain Yosefiina tai Hieno Åhlgreen. Ties millaisia tv-ohjelmia he saisivat aikaan. Tai cd-levyjä!